Frumoase, dar blestemate. Ce mister poarta diamantele?
Blestemul se transmite prin vanzarea nestematelor la licitatie. „Muntele de lumina” si „Speranta” sunt doua nestemate care, in ciuda numelui pozitiv, ascund influente malefice. Cei care au avut ghinionul sa devina proprietatii acestora, care nu au fost putini, au avut un sfarsit tragic de cele mai multe ori.
Multe diamante furate, blestemate, ori exotice, ajung sa orneze bijuterii regale sau sa ajunga in posesia starurilor de cinema, fie sunt folosite pentru a finanta razboaie si gherile. Fermecatoarele cristale din carbon pur fascineaza prin frumusetea si raritatea lor.
Ele sunt unice precum culoarea, greutatea sau locul lor de provenienta. Dar, mai mult de jumatatea din valoarea lor, se datoreaza misterului care le invaluie. Cel mai spectaculoase dintre ele s-au aflat in proprietatea unor personalitati importante si au marcat cursul istoriei.
Ce mister poarta diamantele?
Legenda cristalului negru Orlov
Misterul si superstitia inconjoara si astazi diamanul negru Black Orlov, de 67,5 carate, numit si „Ochiul lui Brahma”. Se spune ca provine dintr-o piesa raara, bruta, de 195 de carate, care ar fi fost montata in ochiul statuii intuchipand zeitatea indiana. Piatra ar fi fost furata de un calugar si s-a aflat la originea a trei sinucideri misterioase. De atunci, piatra a fost taiata in trei bucati pentru a alunga blestemul.
Diamantul Hope
Asupra pietrei albastre de 44,52 de carate este un blestem greu care le doreste ca celor care intra in contact cu ea, cunosc un sfarsit tragic. Aflata in prima instanta in posesia Regelui Soare, piatra a fost furata, ajungand la bancherul londonez Hope. Afaceristul a vandut diamantul, iar de atunci a trecut prin mai multe maini. Printre mainile in care a ajuns diamantul, s-a aflat si un print rus, care a fost asasinat, un sultan turc, care a fost alungat de pe tron, un miliardar grec, care a pierit intr-un accident de masina cu toata familia si un miliardar american, care si-a pierdut toti apropiatii in imprejurari misterioase. In cele din urma, bijutierul Harry Winston a pus capat blestemelor, ducand piatra celebrului muzeu Smithsonian, unde poate fi admirata si astazi.
Piatra Cullinan
Patra din Africa de Sud, nu doar ca este cea mai mare, dar este si cea mai celebra. Greutatea ei de inceput era de 3.160 de carate si a luat numele proprietarului minei in care a fost gasita. Guvernul a oferit piatra lui Eduard al VII-lea al Angliei, in semn de gratitudine pentru savantul care acceptase autonomia tarii sud-africane. Piatra a fost ulterior taiata in 9 piese. In istorie au ramas Cullinan I sau Marea Stea a Africii, cu 530,2 carate si 74 de fatele. Cullinan I orneaza sceptrul imeprial britani. Iar pe coroana Angliei este montat Cullinan II, care cantareste 317,4 carate si are 66 de fatete. Toate nestematele Cullinan II sunt expuse astazi in Turnul Londrei.
Millennium Star, diamant pur
Acest nestemat, de 203,4 carate, cu taietura para, a fost descoperit in Republica Democratica Congo, in anul 1990.Diamantul a fost descoperit de compania anglo-americane de minerit De Beers. Acesta este lipsit de orice defect interior si exterior. Astazi, este expus alaturi de alte diamante din colectia companiei, in Londra.